Når man har på seg en uniform viser man verden at man er en del av en gruppering. En gruppering med et likt kompetansegrunnlag og like roller. Det blir forutsigbart og trygt for både de som bærer uniformen, og for dem som skal forholde seg til de uniformerte.
Uniformer til kokker og servitører spiller en viktig rolle i både praktisk arbeid og estetisk presentasjon i et kjøkken eller en restaurant. Det signaliserer profesjonalitet og gir gjestene tillit til at de får servert mat og drikke av høy kvalitet. Uniformer er også med på å styrke restaurantens merkevare og identitet. En enhetlig kleskode kan bidra til å gi et inntrykk av sammenheng og kvalitet.
Uniformer for kokker og servitører er derfor ikke bare klær, men viktige elementer som bidrar til en profesjonell, trygg og effektiv drift av en restaurant.
I praksis bidrar kokkens uniform til å opprettholde høy standard for hygiene, og beskytte mot brannskader, søl og andre kjøkken farer. For servitører bidrar uniformen til et rent og ryddig utseende som er viktig for å håndtere mat og drikke på en trygg måte.
I mange år var bekledning av kokk og servitør relativt konservativt, med hvite kokkejakker, hvite forstykker og sorte og hvite servitørklær. De siste årene har det kommet et mye bredere utvalg, både i farger og materialer, som gjør det mye enklere å tilpasse uniformene til det enkelte steds identitet!