Tapas kommer fra det spanske ordet tapar, som betyr å dekke over/å dekke til, med det tilhørende substantivet "una tapa" - som betyr lokk. Opprinnelig var det en brødskive som ble lagt som lokk på sherryglasset for å forhindre fluer, men senere plasserte man småretter på brødskivene - og tapas ble til.
Sharing is caring
Når man spiser tapas er det ofte sammen med andre, og man deler mange retter. Størrelsen på bordet og antall gjester er selvsagt avgjørende for hvordan logistikken på bordet skal være, det viktigste er at du som vert har tenkt gjennom dette på forhånd. Dersom noe skal sendes mye rundt er det viktig at det går uten for mye søl og gris. Tallerkener, fat og gryter med fane eller hank er en fordel, så man har et sted å gripe. Har du mye på fat er det viktig å vurdere vekten og formen på fatet, så det også lett kan sendes selv på bord der alle stolene er besatt, og det er mye annet på bordet.
Mix og match
Det fine med tapas er at det kan være alt. Du kan lage det røft og tøft, eller dempet og elegant, alt etter smak og behag. Dersom du serverer spansk tapas ønsker du kanskje å servere på en måte som gir assosiasjoner til Spania, med keramikk, litt farger og fasonger som settes sammen nesten vilkårlig. Da har vi en rekke gode alternativer i vårt sortiment, men tenker at den klassiske brune keramikkbollen og pannen fra Graupera bør være med.
Men å bruke forskjellig farge og materiale på serveringsdelene gjør det lettere for gjesten å skille på rettene, derfor er det fint å bruke både tre, metall og stengods om hverandre. Med den tradisjonelle spanske tapasen vil en paellapanne gi bordet helt rett uttrykk. I vårt sortiment har vi paellapanner i mange størrelser, fra miniatyrer på 16 cm til de store på over 40 cm i diameter.
Hva skal gjesten spise av?
Når du har funnet delene du vil servere tapasen på gjelder det å finne en riktig tallerken til gjesten. Man kan alltid velge en helt hvit tallerken, men med så fargerik og variert mat som tapas vil en mer vågal tallerken kanskje være prikken over i'en. Men før man ser på farge og mønster er det en viktigere ting man må vurdere. Og det er akustikken i lokalet. Hvor mange spiser samtidig, og er det mye bruk av kniv og gaffel? Hvis svaret er ja anbefaler vi å teste selv. Hvor mye lyd blir det når gaffel og kniv møter tallerkenen? Og hva slags lyd? Noen tallerkener med matt og ru tekstur kan gi svært ubehagelig lyd i møte med bestikk, og det vil ikke bidra positivt i totalopplevelsen. Noen tallerkener egner seg bedre til helt ren fingermat eller kan brukes som fat, men i det øyeblikk du må bruke kniv og gaffel anbefaler vi en tallerken som har tilstrekkelig med glasur. Hvis du velger det spanske og autentiske med keramikk og paellapanner på bordet vil en tallerken fra serien Terramesa passe perfekt. Serien kommer i fire standard farger, og mange forskjellige former. Fra rektangulær til rund og mer organisk.
Ikke glem tilbehøret
Når vi snakker om tilbehør i vår bransje tenker man først og fremst på mat, men tilbehør kan også være elementer i interiøret, som bidrar til å sette stemningen der man vil ha den. Wictor Wang lysholdere kommer i mange forskjellige farger og med forskjellig mønster, og passer inn de fleste steder. Kombinerer du for eksempel en Wictor Wang lysholder med gull og kobber finish legger du til en mer luksuriøs dimensjon i opplevelsen av bordet. For å tone det ned kan du velge rustrød og matt lysholder. Små grep kan gjøre store forskjeller, og du kan skape det uttrykket du ønsker på din tapas-servering.