Gå til hovedinnhold Gå til hovedmeny

Velg riktig ølglass til de ulike øl sortene

Fire ulike ølglass med forskjellige øltyper på en trebord, perfekt for ølsmaking og pubmiljøer.

Et ølglass er ikke lenger bare et ølglass. Ved å bruke riktig glass til de forskjellige øltypene, kan du oppnå en forbedret smaks- og aromaopplevelse som fremhever de unike egenskapene ved hver ølsort.

For noen år siden var det enkelt; en øl var en halvliter fra kran, servert i et halvliterglass. Slik er det ikke lenger. Stadig flere er blitt genuint interesserte i øl og forventningene knyttet til utvalg og tilbud av øl på barer og restauranter øker hele tiden. Og med kravene til ulike øl sorter kommer også kravene om smak og presentasjon. Spesiell drikke skal serveres i spesielle glass.

Under følger en enkel guide til riktig ølglass:

Pilsner
Glass: Pilsnerglass
Beskrivelse: Høy og slank form. Viser ølets farge og bobler samtidig som det holder på skummet. Glasset er ofte litt mindre volum for å forsikre seg at friskheten i ølet bevares til glasset er tomt.

IPA
Glass: Tulipanglass
Beskrivelse: Øl som dufter mye og bør servers i et glass med en bred bunn som smalner inn mot toppen før det åpner seg igjen. Dette konsentrerer aromaene og gir en bedre smaksopplevelse. IPA har i mange tilfeller bunnfall, da er det gunstig å drikke av et glass som kan hjelpe til å regulere inntak av det.  

Porter og Stout
Glass: Pintglass
Beskrivelse: Porter og Stout har også mye duft, men er mer maltdrevet. Velg et tradisjonelt glass med en bred munn som tillater aromaene å utvikle seg. Her gjør det ikke noe med et større glass da kjente smaker som kaffe og sjokolade i ølet blir mer gjenkjennelige ved litt høyere temperatur på væsken. Dette glasset anbefales fordi man vil ha en smaksutvikling av ølet jo lengre det er i glasset.  

Hveteøl
Glass: Weizenbierglass
Beskrivelse: Høyt, smalt og bredt på toppen, noe som tillater mye skum og fremhever ølets aromaer og smaker. Dette er også en måte å fremheve den gyllende og duse fargen til ølet som virker meget innbydende i mange anledninger, spesielt varme sommerdager.  

Belgian Ale
Glass: Kjegleglass
Beskrivelse: Brede og runde, ofte med stett. Designet for å fange og konsentrere aromaene.

Oktoberfest
Glass: Seidel
Beskrivelse: Store og solide krus, gjerne med håndtak, som holder mye hold og holder det kaldt lenge. Glass som er til for å skåle med!